Pages

Jangan Biarkan Harta Anda Dibekukan

Jangan Biarkan Harta Anda Dibekukan

Thursday, June 22, 2017

11 TIPS PENTING CARA REFINANCE RUMAH



Ada 11 yang anda wajib tahu
Jadi bagaimana nak refinance rumah? Secara ringkasnya, saya jelaskan seperti di bawah ni:

1: Wajib ada rumah
Kalau takde rumah, tak payah cerita. Nak refinance kan? Korang mestilah ada sebuah rumah yang masih dibayar ansuran bulanan.
Kalau rumah baru beli, pun tak payah cerita. Kecuali kalau kita dah tau harga pasaran rumah tu dah naik banyak.


2: Selidik dulu harga pasaran rumah
Nak tau harga pasaran ni boleh guna beberapa cara.
Pertama, tengok iklan kat website yang menjual rumah, dan carilah rumah yang kita nak refinance tu.
Ke-2, ringankan mulut bertanya dengan agen hartanah. Biasanya agen hartanah tahu sebab dia tukang jualkan rumah orang lain di kawasan tersebut.
Agen hartanah pun boleh tanya jurunilai yang mereka kenal.
Ke-3, tanya pegawai bank yang uruskan loan rumah di bank berdekatan rumah yang kita nak buat refinance.
Biasanya banker tau berdasarkan amaun loan yang diambil oleh peminjam yang ingin membeli di kawasan tersebut.
Jadi dengan salah satu cara ni, dapatlah dianggarkan berapa harga pasaran rumah di kawasan tersebut.

3: Layak tak anda memohon?
Bila dah tau harga pasaran tinggi berbanding hutang (kalau ada) dengan bank, tengok pulak kelayakan loan kita.
Yang ni malas nak cerita, rasanya mana-mana pun dah cerita pasal loan ni. Jadi saya anggap korang semua dah tau.

4: Cara senang nak tahu anda layak atau tak
Kalau tak tau jugak, boleh jumpa pegawai bank terus. Mereka boleh bantu kirakan dan beritahu korang layak ke tak nak apply loan refinance tu.

5: Masuk proses untuk dapatkan loan
Bila semua ok, proceed dengan proses mendapatkan loan.
Nak dapatkan loan boleh gunakan 2 cara. Satu, korang boleh berjumpa dengan banker.
Jadi kalau nak apply 3 bank, terpaksa cari dan jumpa 3 banker.
Satu lagi, korang juga boleh gunakan khidmat loan broker.
Loan broker ni akan submitkan permohonan ke seberapa banyak bank. Perkhidmatan dia percuma, tapi kebiasaannya mereka akan recommend kita guna lawyer mereka dan akan push untuk ambil MLTT daripada mereka.
Jaga-jaga. Kalau korang dah ada lawyer sendiri dan nak ambil insuran sendiri, pastikan korang bagitahu awal-awal lagi kat loan broker tu untuk mengelakkan sebarang konflik.
Kenapa tak best kalau guna lawyer dia?
Lawyer yang mereka recommend ni mungkin jauh daripada kita. Takut susah kalau nak berurusan dengan dia. 
Dalam hal pemilihan lawyer untuk urusan jual beli atau refinance rumah, eloklah guna law firm (firma guaman) yang dah kita dah biasa berurusan.
Kenapa tak best ambil MLTT dengan mereka? Sebab saya dah ajar step-by-step ni. Palign kurang, support-lah sikit kan. Hehe.

6: Belajar pasal jenis-jenis loan yang ada
Korang wajib tahu dengan jenis-jenis loan yang ada. Ada flexi, ada semi-flexi, dan ada basic term loan.
Orang buat bisnes dan ada banyak lebihan duit bulanan ambil flexi, supaya lebihan duit boleh simpan dalam akaun semasa untuk kurangkan interest.
Duit dalam akaun simpanan tadi, kita boleh keluar semula. Principal payment yang kita bayar untuk rumah pun boleh dikeluarkan semula untuk dimodalkan pada benda lain (rumah lain, pelaburan, dan lain-lain).
Orang biasa ambil semi-flexi dengan basic term loan ni lebih kurang je kalau tak silap. Dah lupa perbezaan dia. Korang boleh tanya kat  orang bank untuk penjelasan lanjut.

7: Ambil kira pasal lock-in period
Lock-in period. Sebanarnya tak perlu kisah pun pasal lock-in period ni sebab biasanya tak lama pun, 3 tahun je.
Lepas 3 tahun baru berbaloi nak refinance lagi sekali. Tapi buat apa kan nak refinance banyak kali?
Untuk rumah tinggal sendiri, lupakan pasal lock-in period ni.

8: Wajib ke ambil MRTT atau MLTT?
Secara ringkasnya, orang ambil MRTT hanya sebab untuk kurangkan interest.
Contoh kalau dapat loan BLR 2.2, kita cakap nak ambil MRTT dan ada bank akan bagi BLR 2.4. Tak perlu cover sepenuhnya.
50% daripada loan untuk jangkamasa 10 tahun pun dah cukup untuk dapatkan pengurangan interest tadi.
Ada bank beri pilihan untuk insuran tu. Ada yang tak dan mereka akan pakejkan sekali.
MLTT pula diambil supaya boleh buat early settlement (pelangsaian awal) menggunakan wang simpanan yang terkumpul. 
Bagi yang umur kurang daripada 30, kalau ambil MLTT, kebiasaannya boleh buat early settlement setahun atau 2 tahun lebih awal.
Tapi benda ni subjektif. Kena jumpa banker dan buat pengiraan dulu, baru boleh cerita.

9: Tandatangan offer letter
Bila dapat loan yang kita berkenan, turunkan tandatangan offer letter dan proceed.

10: Bagi peguam selesaikan yang seterusnya
Proses seterusnya akan diselesaikan oleh lawyer. Panjang kalau nak cerita kat sini.

11: Masa untuk terima tunai lebihan
Bila bank lama dah disburse kepada bank baru (kalau berlainan bank), maka selesailah urusan refinance.
Peguam akan berikan cek jumlah lebihan tadi, selepas ditolak lawyer fee (yuran guaman).


Konsultasi Percuma
Perlukan Nasihat Runding Kewangan Hartanah
Insuran Takaful, Medikal Kad
Sila Hubungi Nasri 019 370 2629


3 comments:

  1. http://tokolelaki.xyz/
    http://tokolelaki.xyz/obat-kuat-viagra-usa-asli/
    http://tokolelaki.xyz/obat-kuat-cialis-80mg/
    http://tokolelaki.xyz/obat-pembesar-penis-klg/

    toko lelaki
    viagra asli
    obat kuat cialis
    semenax asli

    ReplyDelete
  2. pinjaman! pinjaman!! pinjaman!!!
    Apakah Anda mencari perusahaan pinjaman swasta terkemuka dan terakreditasi yang memberikan pinjaman untuk kesempatan seumur hidup. Kami menawarkan semua jenis pinjaman dengan cara yang sangat cepat dan mudah, pinjaman pribadi, pinjaman mobil, pinjaman hipotek, pinjaman mahasiswa, pinjaman usaha, pinjaman investasi, konsolidasi hutang dan banyak lagi. Sudahkah anda ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? Jangan terlihat seperti kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda menjadi sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada perorangan dan perusahaan yang membutuhkan bantuan keuangan dengan tarif 2%. Tidak ada nomor jaminan sosial yang dibutuhkan dan tidak diperlukan pemeriksaan kredit, 100% dijamin. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang andal dan suportif dan kami akan dengan senang hati menawarkan pinjaman kepada Anda.
    Kemudian kirimkan email ke: (victoriaemmanuelloan@gmail.com) untuk mengajukan pinjaman

    ReplyDelete
  3. BERITA BAIK

    Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk bermula?
    Saya pengarah Nadira Muhammad Loans Limited,
    Perkhidmatan pinjaman Nadira Muhammad adalah lesen kredit pelaburan undang-undang, kami menawarkan
    Pinjaman kepada Individu dan perniagaan dan menyediakan
    Perkhidmatan dan pelaburan yang boleh dipercayai untuk tahap pelanggan / calon
    Dengan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2%, dengan jumlah minimum pinjaman dari
    (3000 $ / € / Rp) untuk jumlah pinjaman maksimum ($ 700 miliar $ / € / Rp) dengan
    Tempoh 1 tahun hingga 25 tahun. Hubungi kami dengan syarikat
    E-mail di: Nadiramuhammadloancompany@gmail.com

    Misi syarikat ini adalah untuk menyediakan individu dan syarikat
    Pertubuhan diri sendiri
    Memenuhi keperluan mereka, berharap dan membantu meningkatkan jiwa kita
    Dan komuniti mereka. Perlu pinjaman prom? Sekitar
    48 jam perkhidmatan penuh untuk pelanggan kami.

    Saya berharap dapat bertanya kepada anda secepat mungkin untuk bermula
    Seketika, kami bersedia untuk melayani anda
    Cari pinjaman yang berminat untuk mengisi borang permohonan di bawah gaji

    ReplyDelete