Friday, February 24, 2017

“BERBALOI KE NAK REFINANCE?”


Ini antara soalan paling popular:

“BERBALOI KE NAK REFINANCE?”
Secara umumnya pasaran hartanah di Malaysia meningkat setiap tahun dan peningkatan ini memberikan kelebihan kepada pemilik hartanah. Oleh itu pembiayaan semula rumah (refinance) akan memberi lebihan wang tunai hasil peningkatan ini.
Lebihan tunai ini sesuai bagi anda memerlukan modal bagi pelaburan samada emas atau perak, duit deposit pembelian rumah, modal ubahsuai rumah (renovation) dan sebagainya.
Maksimum lebihan tunai adalah 90% daripada harga pasaran semasa ditolak dengan baki pembiayaan sediaada. Jumlah lebihan tunai boleh diambil maksimum atau sebahagian.


1)Harga semasa telah meningkat.
Jadi bila harga semasa meningkat dan perbezaannya besar berbanding baki loan kita, maka kita akan dapat lebihan duit tu bila refinance.
Dengan syarat, amaun refinance yang diterima tu lebih tinggi berbanding jumlah loan yang kita buat sebelum ni.
Kalau nak refinance jugak, tapi tak layak dapat jumlah pinjaman mengikut harga semasa rumah, memang tak banyak lebihan tunai yang korang akan dapat.
Kalau refinance tapi lebihan tak banyak lepas ditolak kos lawyer tu semua, pun tak berbaloi.
Kena kenal pasti kos yang terlibat dan buat pengiraan terlebih dahulu.

2) Pengurangan interest (faedah).
Bagi yang ambil loan untuk satu tempoh yang lama (lebih daripada 5 tahun), kebiasaannya kadar interest mereka lebih tinggi.
Sebab masa tu memang interest tinggi. Jadi bila refinance, dapatlah kadar interest yang lebih rendah sekarang.

Bila interest berkurang, maka installment bulanan (ansuran bulanan) pun berkurang.


Perlukan Khidmat Konsultasi Servis Refinance Rumah? http://servisrefinancerumah.blogspot.my/
Sila hubungi free konsultasi 011 213 20619 - Siti


No comments:

Post a Comment

Featured Post

Refinance Dapat Turunkan Interest???

Ada yang bertanya berkenaan kempen kami berkenaan  # pembiayaanSemula  dan dapatkan  # lebihanTunai  atau cash out. "Boleh ke ...